Voor gezinnen

 

 

Wanneer ik aan iemand vertel dat ik naast jongerencoach ook een gezinscoach ben, krijg ik steevast de vraag; Wat is dat , een gezinscoach? Wat doe je dan met het gezin? Waarvoor komen mensen dan naar jou? Daarom schreef ik voor jou deze blog.  In deze blog lees je alles over mijn werk als gezinscoach. 

Wat doet een gezinscoach? 

Een gezinscoach begeleidt jouw gezin op die momenten dat opvoeden en samenleven niet zo vlot verloopt.  Ik luister vooral naar je verhaal en je vragen.  We brengen het gezin in kaart en luisteren naar de gedachten van elk gezinslid.  Niet enkel jezelf maar ook je partner en kinderen komen aan het woord.  Bij kinderen wordt er vooral gebruik gemaakt van creatieve coaching technieken om op verhaal te komen.  Daarna brengen we de verwachtingen en de doelen in kaart.  We leren op een rustige maar ook leuke manier weer verbinding te creëren tussen alle gezinsledenDaarna leer ik jullie hoe je in de toekomst met deze uitdagingen en aangeleerde technieken aan de slag kunnen gaan om een langdurige connectie in het gezin aan te gaan.   

Met welke vragen kan ik terecht bij een gezinscoach? 

 

Dankzij mijn opleiding gezinswetenschappen, kan ik je begeleiden in alle aspecten van het gezinsleven.  Heb je vragen over samenwonen, huwelijk, rechten en plichten. Of over je relatie.  Wil je graag aan kinderen beginnen en heb je daar vragen over? Of heb je al één of meerdere kinderen , en verloopt de opvoeding niet zoals je wenst. Ook als je kind het moeilijk heeft op school of er is een diagnose gesteld zoals autisme of adhd kan een gezinscoach je bijstaan om antwoorden te vinden en de gepaste begeleiding / zorg te bieden.  Ook in geval van een langdurige ziekte, van jezelf of van je kind kunnen allerlei zorgen ontstaan, waarbij een gezinscoach kan helpen om dit alles een plaats te geven en een nieuwe balans te vinden binnen het gezin rekening houdend met deze uitdagingen.  Niet enkel bij ziekte maar ook in geval van overlijden van een gezinslid of familielid,  en vragen hierover kan je bij een gezinscoach terecht.  Hoe pak ik het aan , hoe vertel ik het aan de kinderen, hoe geef ik mijn verdriet een plaats zonder de kinderen ermee te ‘belasten’.  Neem ik hen mee om afscheid te nemen? Op deze en alle andere vragen zoeken we samen naar het antwoord, op maat van jouw gezin.  Want zoals ieder mens verschillend is, is ook elk gezin verschillend.  Daarom begeleid ik elk gezin graag persoonlijk.   

Hoe gaat het in zijn werk, bij een gezinscoach? 

 

Allereerst maken we kennis in een telefoongesprek of je stuurt een mailtje met in het kort enkele vragen die je hebt, en maken we een afspraak voor een intakegesprek.  Tijdens dit gesprek peil ik naar jullie zorgen , vragen en uitdagingen.  Samen gaan we de mogelijkheden overlopen, en stel ik het persoonlijk gezinstraject voor dat op jullie gezin afgemeten is.  Meestal komen we na dit intakegesprek een vijftal keer samen.  Afhankelijk van jullie situatie kan dit korter of langer verspreid zijn in de tijd.  We stellen een duidelijk plan met doelstellingen op , zodat jullie ook steeds weten waar jullie aan toe zijn.  Zodat jullie naast jullie ervaringen in het dagdagelijks leven ook jullie evolutie kunnen meevolgen en mee sturen.    Sommige gezinnen hebben wel eens nood aan het aftoetsen met andere gezinnen , of om met lotgenoten te kunnen spreken.  Daarom organiseer ik regelmatig een workshop / lezing waarbij jullie kunnen uitgenodigd worden indien gewenst.  Dit is natuurlijk geen verplichting en het staat los van jullie persoonlijk plan.  Jullie zijn vrij om daarop in te gaan of niet. 
 

Wat gebeurt er na het traject bij de gezinscoach? 

Wanneer jullie persoonlijk traject ten einde loopt en de doelstellingen bereikt zijn, is het tijd voor een afsluitgesprek, dit is een ritueel gebeuren waarbij we op een creatieve wijze jullie vooruitgang vastleggen of een hulde brengen aan de weg die jullie hebben afgelegd.  Dit aandenken kunnen jullie mee naar huis nemen en een centrale plaats geven in jullie woning.  Samen werken aan een mooi kunstwerk versterkt de band en wanneer het weer even moeilijk gaat, zal dit aandenken jullie weer dichter bij de essentie brengen.  Natuurlijk kunnen jullie me ook dan steeds contacteren.  Zowel tijdens als na jullie begeleidingstraject sta ik klaar voor jullie.  Ik beantwoord graag jullie vragen telefonisch , via whatsapp of via mail.  Misschien geef je de voorkeur aan een online gesprek via chat of video-call.  Dit zal ook weer afhankelijk zijn van wat jullie verkiezen. Alles is mogelijk.   

 

Waar werkt de gezinscoach? 

 

Ook hier ben ik flexibel en pas ik me aan de wensen en de noden van het gezin aan.  Sommige mensen blijven graag in de geborgenheid van het huis, er gaat immers ook een schat van informatie mee gepaard voor de coach.  Zien hoe het coachgezin leeft en beweegt en functioneert geeft veel bruikbare informatie mee voor het opstellen van een begeleidingsplan op maat.   Anderen gaan liever naar buiten, of spreken makkelijker in een neutrale ruimte.  Een wandeling in het bos, een gesprek bij een tasje koffie in een mooie omgeving, bij jullie thuis.  Voor de mensen die het druk hebben en niet echt de tijd hebben om naar de coach toe te rijden en daar te gaan spreken met het hele gezin , maar toch de geborgenheid en de privacy van de eigen woning willen vrijwaren, hebben we binnenkort ook onze coach- bus.